Hey, dzisiaj przedstawię wam szybki i bardzo prosty przepis na vegańskie falafele.
Potrzebne składniki:
- 200g suchej ciecierzycy
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju (do smażenia)
- wasze ulubione przyprawy
WAŻNE: Ciecierzyca musi leżeć w wodzie min. 6h do 12h.
Kiedy ciecierzyca jest już namoczona, możemy zacząć robić nasze falafele. Gdy odsączymy cieciorkę, dodajemy do niej resztę składników. Wszystko mieszamy i miksujemy na gładką masę, z której będziemy w stanie uformować małe kotleciki. Gdy masa będzie już gładka dodajemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy olej na patelni, a w tym czasie formujemy falafelki wielkości orzecha włoskiego. Gdy mamy nagrzany olej wkładamy kotleciki i trzymamy na patelni dopóki się nie zarumienią. Wyjmujemy z patelni na ręcznik papierowy żeby odciekły z tłuszczu. SMACZNEGO!