falafel

Hey, dzisiaj przedstawię wam szybki i bardzo prosty przepis na vegańskie falafele.

Potrzebne składniki:

  • 200g suchej ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju (do smażenia)
  • wasze ulubione przyprawy

WAŻNE: Ciecierzyca musi leżeć w wodzie min. 6h do 12h.

Kiedy ciecierzyca jest już namoczona, możemy zacząć robić nasze falafele. Gdy odsączymy cieciorkę, dodajemy do niej resztę składników. Wszystko mieszamy i miksujemy na gładką masę, z której będziemy w stanie uformować małe kotleciki. Gdy masa będzie już gładka dodajemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy olej na patelni, a w tym czasie formujemy falafelki wielkości orzecha włoskiego. Gdy mamy nagrzany olej wkładamy kotleciki i trzymamy na patelni dopóki się nie zarumienią. Wyjmujemy z patelni na ręcznik papierowy żeby odciekły z tłuszczu. SMACZNEGO!falafel

Informacje o admin

Tutaj będę pokazywać zdrowe, fascynujące, inspirujące i kolorowe jedzenie jak i porady żywieniowe :))
Ten wpis został opublikowany w kategorii szybkie i proste przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *